نوشته های یک مهندس مکانیک (محمدحسن کامیاب)

ارتقاء فناوری و نوآوری در نیاز ها، پرچم دار تولید و جهش تولید

ارتقاء فناوری و نوآوری در نیاز ها، پرچم دار تولید و جهش تولید

مهندسی مکانیک رشته ای کلیدی است که متناسب با نیاز روز،حمایت و تشویق نمی شود. کسی حواسش به ارتقای سطح دانش و فناوری های جدید مهندسی مکانیک کشور نیست. حتی ذهن ها به تعمیر خودرو های مکانیکی بسنده می شود. این نیازمند حمایت سایر مسئولان به حوزه مهندسی مکانیک است. دوره های فلوشیپ و کارآموزی بین المللی باید برای مقاطع تحصیل در این رشته به منظور ارتقاء سطح فناوری و دانش مهندسین ارائه شود. جهش تولید نیازمند بکارگیری،سازماندهی و ارتقا سطح دانش و کیفیت تمامی ظرفیت های مهندسین مکانیک کشور می باشد. دانش فناوری یعنی اینکه یک سیستم کم حجم معادل کار یک ماهه یک خط تولید صنعتی پر حجم بشود. این نیازمند رسیدگی همه جانبه به وضع این رشته مهندسی در سرنوشت کشور می باشد.

کاربرد کمپرسورها

پنجشنبه, ۱۰ خرداد ۱۴۰۳، ۰۸:۵۸ ب.ظ

کمپرسورها جهت افزایش  فشار سیالات قابل تراکم (گاز و بخار) تا یک حد معین مورد استفاده قرار می­گیرند. این فشار ممکن است نیازهای مختلفی را تأمین کند از قبیل: غلبه بر اصطکاک و تلفات مسیر، تأثیر در یک واکنش معین در نقطه تحویل گاز، و بهبود خواص ترمودینامکی گاز.

گازهای جابجا شده از نقطه نظر وزن مولکولی و دیگر خواص شیمیایی و فیزیکی دامنه وسیعی را تشکیل می­دهند. امروزه از سبک­ترین گازها همانند هیدروژن تا سنگین­ترین آن­ها هگزافلوریداورانیم توسط کمپرسورهای گوناگون جابه جا می­شوند. صنایع و زمینه­های متعددی وجود دارند که در هر کدام از آن­ها نیازهای بخصوصی با انتخاب کمپرسورها مناسب تأمین می­گرد که این زمینه عبارتند از:

  • تهویه ساختمان­ها، تونل­ها، معادن و کوره­ها
  • تأمین هوای فشرده جهت احتراق در ماشین­های احتراق داخلی و دیگ­های بخار
  • انتقال گاز (تأمین فشار لازم جهت جریان گاز و افت­های مسیر)
  • تأمین فشار مخازن ذخیره­ی تحت فشار
  • تزریق گاز به میدان­های نفتی
  • سیستم­های تبرید
  • فرآیندهای شیمیایی و تصفیه گاز

کمپرسورهای دینامیکی (سانتریفوژها و محوری­ها) توانایی جابجایی گازها را در حجم­های زیاد با فشارهای متوسط و پایین دارا بوده و درمقابل کمپرسورهای جابجایی مثبت قادرند فشارهای فوق­العاده را با مقدار جریان اندک تأمین کنند. در مواردی که امکان همراه شدن مایعات با گاز (به مقدار کم) وجود داشته باشد و یا ذرات جامدی در گاز موجود باشد تنها کمپرسورهای سانتریفوژ قابل استفاده خواهند بود در صورتی که تغییرات وزن مولکولی و دانسیته برای این کمپرسورها مشکل غیر قابل علاجی تلقی می­شود. کمپرسورهای پیستونی در فشارها و وزن­های مولکولی متغیر به راحتی کار می­کنند اما نیاز به تعمیرات بیشتر و فنداسیون­های بزرگ و پرهزینه استفاده از این ماشین­ها را محدود می­کند.

 ما بین کمپرسور رفت و برگشتی و سانتریفوژ، کمپرسورهای اوتاری (از نظر حجم جریان) قرار می­گیرد. این ماشین­ها از نظر هزینه طراحی و ساخت نیز مقرون به صرفه­تر می­باشند. در صورت نیاز به کمپرسورهای  Oil free کمپرسورهای روتاری (نوع Screw انتخاب مناسبی خواهد بود.)

اصولاً کمپرسورهای روتاری برای جابه جائی گاز­های چسبنده، گازهای تشکیل­دهنده پلیمر، و گازهای حاوی ذرات و قطرات مایع مورد استفاده قرار می­گیرند. عیب اصلی آن­ها ایجاد سر و صدای زیاد و عدم توانایی آن­ها برای جابجایی گازهای حاوی ذارات جامد شناخته شده است.

برای گازهایی مثل استیلن که نسبت به افزایش درجه حرارت حساس هستند و نیز برای گازهای خورنده از کمپرسورهای بخصوص موسوم به Liquid Ring Piston  استفاده می­کنند که در این کمپرسورها تحول تراکم یک فرآیند نزدیک به ایزورمال را طی می­کند.

در مواردی که گازهای سمی و خورنده­ی شدید کمپرس و جابجا می­شوند از کمپرسورهای دیافراگمی که ذاتاً   Leakage Free (بدون نشت) هستند و همچنین برای مقاصد خلوص صد در صد گاز (High Purity)، از این کمپرسورها استفاده می­شود.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۳/۰۳/۱۰
دست نوشته های یک مهندس مکانیک

کاربرد کمپرسورها

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی